Ryggsmerter og prolaps

6. februar 2018Slitasjegikt (artrose) og revmatoid artritt er blant de vanligste årsakene til hoftesmerter, spesielt hos eldre voksne. Leddgikt fører til betennelse i hofteleddet og nedbrytning av brusk som virker støtdempende på hoftebenene dine. Smerten blir gradvis verre utover i forløpet. Slitasjegikt (artrose) er vanlig i hoften på grunn av den store vektbelastningen som går gjennom hoften når vi beveger oss. Det som kjennetegner slitasjegikt er at brusket i hofteleddet slites og det oppstår smerter. I starten får man kun smerter ved bevegelse og belastning, men etter hvert også i hvile. Det er vanligere ved økende alder, og er like vanlig hos kvinner og menn.


Slimpose betennelse (bursitt)
Slimposer er væskesekker som finnes mellom vev som ben, muskler og sener, de finnes for eksempel i hofte, skulder og albue. Oppgaven til slimposen er å lindre friksjonen fra disse vevene å gni sammen. Når slimposen blir betent, kan de forårsake smerte. Smerten er der typisk i en bevegelse, sjelden når man er i ro. Slimposebetennelse skyldes oftest repeterende aktiviteter som overbelaster eller irriterer hofteleddet. Smerten sitter oftest på utsiden av hoften (på «klumpen» man kjenner på utsiden av hofte/ øverst på låret).


Snapping hip

Snapping hip er en betegnelse på smerter i hofte regionen som kommer i samband med et ”klikk” som kommer ved ulike bevegelser av hofta. ”Klikket” er helt ufarlig men oppleves ofte irriterende. Snapping hip kan enten komme fra inne i hoften, eller kjennes som et klikk
på utsiden av lårbenets utside. Det er sener som glir over beinknoller. Muskel og senesmerte (overbelastning) Repetitive aktiviteter kan sette seg i muskler, sener og leddbånd som støtter hoftene. Når de blir betente på grunn av overbruk, kan de forårsake smerte og forhindre hoften i å jobbe normalt. Overbelastningen kan komme over tid, ved for eksempel arbeid. Når smerten kommer over tid kjenner man ofte bare litt smerte i starten, for at smerten plutselig økes. Det vi også ofte ser er en plutselig overbelastning med et raskt smertebilde. Dette er typisk ved plutselig snømåking og raking, altså når man gjør noe mye som kroppen ikke er vant til. Det oppkommer ofte som en akutt kink i korsryggen.


Behandling hos oss:
1. Leddjustering:
Ved leddjustering så ‘justerer’ man bare leddet sånn at det får tilbake sitt normale bevegelsesmønster. Det er påvist at ved leddjustering får man en plutselig smertelindring ved at man øker smertenivået i ledd man justerer. Man får også en bedre bevegelse i området der man har justert.

2. Triggerpunktsbehandling og nålbehandling:
For å få mykt opp muskulatur er triggerpunktsbehandling og nålbehandling veldig effektivt. Man bryter ned sammentrekninger i muskelvevet og muskelen slapper med av, og man øker funksjonen i området.


3. Klassisk rehabilitering:
Hjemmeøvelser i form av tøy/ stretch og treningsøvelser eller avlastning.