Kosthold og helse

1. November 2022 Vi hører daglig på nyhetene om at helsen hos mennesker går feil vei på flere måter. Samtidig er kunnskapen og mengden informasjon om hvordan vi oppnår god helse større enn noensinne. Mange, spesielt de unge, sliter med psykiske problemer og antallet overvektige øker. Mange sliter med muskel- og skjelett-plager. Alle VET at trening og sundt kosthold hjelper, men det er vanskelig å gjennomføre endringer. Jeg har noen tips!!!!

Sett realistiske mål, ikke legg ambisjonene for høyt. Å trene en dag i uken er bedre enn å ikke trene. Det finnes ingenting som virker så godt forebyggende mot en rekke sykdommer så vel fysiske som psykiske som trening og sundt kosthold. Jeg liker 80-20 prinsippet, hvis man er litt flink 80 % av tiden så kan man være litt mindre flink 20 % av tiden!

Det er magisk å ha en avtale, da er det så mye lettere å gjennomføre trening. Avtal møte med en venn om å gå på treningsstudioet sammen hver uke, avtal å gå tur med noen i nabolaget, eller inviter noen til å gjøre litt enkle øvelser hjemme hos deg sammen med deg. Da slår du to fluer i en smekk, siden det sosiale mønstret har endret seg litt negativt etter pandemien, hvilket heller ikke er bra for oss.

Prøv å tilrettelegg for å ta sunde matvalg, gjør det enkelt. Selv synes jeg det er ‘litt kjedelig’ å stoppe innom matbutikken på vei hjem fra jobb, sulten og uten idéer om hva jeg skal lage. Det finnes flere tilbydere av matkasser hjem på døren. Du kan velge sunn og spennende mat som du selv må lage fra bunnen av, ikke halvfabrikater med mye vet- ikke-hva i. Prisen sammenlignet med matbutikkene er overraskende lav, spesielt hvis du bestiller mange porsjoner per uke. Om det er mer eller mindre bærekraftig sammenlignet med matbutikker vet jeg ikke, jeg ser både fordeler og ulemper med det.

Ragnhild Bang Nes skriver i sin bok ‘Lykkekuren’ om forskjellige måter å oppnå akkurat det, lykke. Hun har mange enkle og bra tips i tillegg til trening, for eksempel at å gjøre noe for et annet menneske eller å gjøre noe hyggelig for noen, gir lykke. Alt fra å smile til noen på toget, til å gi ros til noen. Å gjøre noe man føler man burde ha gjort for lenge siden, kan fjerne en vekt fra skuldrene og gi en god følelse. Å lære noe nytt er et annet tips fra henne, og det gir garantert mestringsfølelse og glede!

 

Håper du har fått noen tips og idéer som gjør hverdagen bedre!