Øvelser og trening

Styrketrening forebygger sykdommer

6. november 2017


Anna Våge

Styrketrening forebygger sykdommer!

Alle vet vi jo at vi burde trene og holde oss i form. Men jeg tror det er få som vet hvor utrolig viktig det er å styrketrene, ikke bare for å forebygge muskel-og-skjelett-lidelser inklusive artrose og benskjørhet, men også for å forebygge hjerte-og-kar sykdommer, diabetes, psykiske lidelser og metabolske syndrom. Metabolsk syndrom inkluderer forandringer som høyt blodtrykk, høye insulinverdier, overvekt og høye kolesterolverdier. Disse forstyrrelsene øker risikoen for at du kan utvikle diabetes, hjertesykdom (angina eller hjerteinfarkt) trange pulsårer i bena eller hjerneslag.
Styrketrening med 'power training' menes at både hastigheten og motstanden er høy. Da er effekten best. Det er ikke høyere skaderisiko for en som har trent litt før! 5-6 repetisjoner er nok, hvil ca. 20 sekunder og gjenta to ganger. Hvis du ikke har trent før eller har hatt et opphold anbefales det å begynne gradvis og forsiktig.
Alle øvelser er bra øvelser. Det viktigste er at dem blir gjort. Naturligvis finnes det øvelser som er mer eller mindre egnet for hver enkelt, men det er viktigere at en øvelse blir gjort enn at man gjør den akkurat som det var tenkt. Hvis du gjør den litt annerledes får du kanskje effekten på et litt annet sted, men det er fortsatt bra med trening.
Ved en sammenligning av effekt av trening og psykofarmaka mot psykiske lidelser viste det seg at effekten av trening er bedre enn effekten av tabletter. Høyintensiv trening som for eksempel 'power training' og løping hadde best resultat.
For å forebygge ryggsmerte fungerer vanlig styrketrening overraskende nok like bra som spesifikk trening av dyp, stabiliserende rygg-og-mage-muskulatur. Eksempel på det er slyngetrening og Pilates. Velg den treningsform som passer deg best, siden det da er større sjanse for at du fortsetter med den! All trening er bra trening, men den må bli gjort!

Kilder:
Michail Tonkonogi, professor i medisinsk vitenskap
Ben Cormack, sports terapeut, internasjonel foredragsholder
Harvard Medical School Special Health Report.
Cooney et. Al. 2013
Krogh et. al